Sint-Maartenkrant
Sint-Maartenkrant
Ga met je kinderen aan de slag om een leuke krant te maken. Zijn ze nog te klein? Dan kan je zelf enkele leuke dingen bedenken om hen te laten ontdekken wie Sint-Maarten precies is.
We geven je alvast enkele leuke tips mee om een leuke en interactieve krant te maken.
- Laat de kinderen zelf kiezen welke cadeaus ze graag zouden krijgen. Pik er samen de leukste cadeau uit en plaats ze in de krant. Je kan hen al meegeven dat ze vast een van deze cadeaus zullen krijgen.
- Veel kinderen houden van kleuren. Met enkele kleurplaten van Sint-Maarten laat je hen creatief zijn. Ook tekeningen van kinderen met lampionnen, zijn heel geschikt. Wie mooi kleurt, krijgt misschien wel een leuk cadeau…
- Je kan ook een pagina of enkele vakken vrij laten voor eigen tekeningen. Door er een opdracht bij te plaatsen, gaan ze nadenken, misschien wel iets opzoeken en bovendien bijleren.
- Ook vrije ruimte voor een brief aan Sint-Maarten kan zorgen voor een mooi resultaat in deze unieke krant.
- Uiteraard kunnen in een krant geen spelletjes ontbreken. De favorieten van de meeste kinderen: kruiswoordraadsels, woordzoekers, lijntekeningen… En echte toppers voor het Sint-Maarten feest: het juiste aantal snoepjes inkleuren, lampionnen tellen en liedjes zingen.
- En de leukste gedichten en liedjes mogen natuurlijk niet ontbreken. Ze kunnen ze luidop voorlezen of misschien verzinnen de kinderen zelf wel een gedicht. Hieronder vind je alvast een leuk voorbeeld.
Liedje 1
Sint-Maarten, Sint-Maarten
We zingen langs de deuren een lied
Doe open, anders hoor je het niet.
Leg alstublieft wat lekkers klaar,
Dank u wel, mevrouw,
tot volgend jaar!
Liedje 2
Sint-Maarten, Sint-Maarten
Een lampion, een holle pompoen,
Daarin kun je een kaarsje doen
Je ziet ons in het donker gaan
Met het licht
Van zon en ster en maan.
Liedje 3
Ik loop hier met mijn lantaarn,
Lantaarn loop met mij,
Daar boven stralen de sterren,
Beneden stralen wij!
Mijn licht is aan,
Ik loop vooraan,
La bimme la bamme la bom
Mijn licht is aan,
Ik loop vooraan,
La bimme la bamme la bom
Ik loop hier met mijn lantaarn,
Lantaarn loop met mij,
Daar boven stralen de sterren,
Beneden stralen wij!
Mijn licht gaat uit,
Ik ga naar huis,
La bimme la bamme la bom
Mijn licht gaat uit,
Ik ga naar huis,
La bimme la bamme la bom
Tradities van het Sint-Maartensfeest
Die dag is het een traditie dat kinderen met lampionnen en uitgeholde pompoenen over straat lopen. Ze gaan langs de huizen om snoep of fruit te vragen en zingen een Sint-Maartenliedje.
De Sint-Maartensdronk
Sint-Maarten is beschermheilige van de wijnbouwers en heeft een drinkbeker als attribuut. Er wordt gezegd dat Sint-Maarten een wonder zou verricht hebben door in de loop van één avond most in wijn te veranderen. Most is de naam voor versgeperst druivensap. Tot in de negentiende eeuw zongen de kinderen in Holland: 'Sint-Martijn, Sint-Martijn, T'avond most en morgen wijn!'
Bij de Sint-Maartensdronk gingen de nieuwe vaten open en dronk men de jonge wijn. Vaak gaven de stedelijke besturen kannen met wijn aan ambtenaren, schutters, geestelijken en schoolmeesters, op voorwaarde van goed gedrag.In de tweede helft van de vijftiende eeuw beschouwden velen het als een schande om op het Sint-Maartensfeest niet dronken te zijn. Zelfs ten tijde van de Reformatie kon iemand nog verdacht worden van ketterij als hij de Sint-Maartensdronk weigerde.
Schuddekorfsdag
In sommige streken van Nederland bestond de gewoonte om aan de vooravond van Sint-Maartensdag broodkorven leeg te schudden voor de bedelaars. Op die avond gingen de kinderen ook op stap om kastanjes, noten en appels te halen. Dei werden dan boven het Sint-Maartensvuur geroosterd en door elkaar geschud. De kinderen dansten eromheen en zongen liedjes.
Sinds de dertiende eeuw heet de vooravond van het Sint-Maartensfeest daarom 'Schuddekorfsdag'.
Sint-Maartensvuur
De oudste beschrijvingen van St.-Maartengebruiken verwijzen naar niet-christelijke tradities, zoals het verzamelen of stelen van brandbaar materiaal, gecombineerd met lawaai maken en vechten. Die tradities komen ook voor bij Pasen en 1 mei.
Lange tijd was het gebruikelijk dat jongens op de avond van 11 november met brandende fakkels langs de huizen gingen. Ze sloegen daarbij met knuppels op de deuren en luiken. Ze kregen van de bewoners turf, hout of ander brandbaar materiaal en appels, mispels, noten of kleingeld. In de Middeleeuwen ging de traditie vaak gepaard met vernielingen en vechtpartijen.
Sint-Maarten knutselen
Hoe een Sint-Maartenlampion maken?
Je kan heel leuke dingen knutselen voor Sint-Maarten. Op Sint-Maarten lopen kinderen langs de deuren om een lied te zingen en lekkers te krijgen. In het donker dragen zij een lampion of uitgeholde pompoen met een kaarsje erin. Zo’n pompoenlantaarn is gemakkelijk te maken.
- Snij met een scherp aardappelmes het hoedje van de pompoen.
- Hol de pompoen uit met een mes en eventueel een lepel.
- Teken met een gekleurd potlood of stift het gezicht op de pompoen.
- Snij het gezicht er uit.
Meer knutselinspiratie vind je op onze Pinterstpagina